Een pas uitgebracht rapport van CarbonTracker geeft aan dat meer dan de helft van de kolengestookte energiecentrales in de EU vandaag niet meer rendabel is. De voornaamste reden hiervoor zijn de steeds strenger wordende emissienormen, maar ook de snel dalende kosten voor alternatieve brandstoffen. Dit maakt investeren in nieuwe wind- en zonne-energie stilaan goedkoper dan de oude centrales aan de gang houden. Dit kantelpunt wordt verwacht rond 2025. Toch zijn er vandaag nog meer dan 600 Europese centrales in bedrijf.

Er speelt echter meer: energieconcerns houden de verliesmakende centrales vandaag draaiende in de hoop dat sluiting van concurrerende fabrieken hen nog even voordeel zal opleveren. Daarnaast zijn het vaak de lokale overheden die de leveranciers net verplichten niet-rendabele centrales toch draaiende te houden, ondanks EU-regelgeving. Zo willen ze hun energie-afhankelijkheid van het buitenland beperken. Zo stopt de Spaanse en Italiaanse overheid subsidies in kolengestookte centrales. De EU wil deze praktijk verbieden, om de transitie naar alternatieve brandstoffen verder aan te zwengelen.

Euracoal, de brancheorganisatie van kolenindustrie, claimt dat het rendement van wind en water te onvoorspelbaar is om kolen te gaan vervangen. Voorstanders van hernieuwbare bronnen stellen dan weer dat de decentrale opwekking net grote black-outs voorkomt, vooral nu lokale batterij-opslag zijn opmars maakt…

Wie het bij het rechte eind heeft zal de toekomst uitmaken. In de tussentijd kan het groeiende legertje CityTrees alvast een stukje van die zwarte kolenwolk uit de lucht halen!

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s