Game on.. Race om de Smart City is begonnen!

Een Smart City, ofwel een slimme stad, wat is dat eigenlijk? Het is een stad waar informatietechnologie en het internet der dingen gebruikt worden om de stad te beheren en te besturen. Hierbij gaat het zowel om de administratie als om de voorzieningen, zoals bibliotheken, ziekenhuizen, het transportsysteem en de nutsvoorzieningen.

Microsoft

Alsof je het computerspelletje SimCity speelt. Lekker je eigen stad bouwen. Dat is wat gaat gebeuren met Belmont, Arizona in de Verenigde Staten. Belmont wordt een slimme stad voor bijna 200.000 mensen die een hightech leven willen leiden. Het is een onafzienbare dorre vlakte van 100 vierkante kilometer ten westen van de stad Phoenix waar Gates zijn oog op heeft laten vallen voor de bouw van zijn droom: een slimme stad met ruim 80.000 huizen, waar de winkels zichzelf bevoorraden, bewoners zich verplaatsen met zelfrijdende auto’s en dikke datakabels alles met iedereen verbinden.

Sinds Gates gas terugnam bij Microsoft wil hij de wereld verbeteren. De filantroop heeft ook de financiële middelen om echt het verschil te maken. En hij boekt resultaat. Zo stond hij aan de wieg van de bijna totale uitroeiing van polio en vecht hij tegen malaria en hiv.

 

Google

Ook Google, met eveneens miljarden in kas voor leuke dingen, werkt aan een stad van de toekomst. Quayside moet een hightechgemeenschap in het Canadese Toronto worden. De wijk moet proeftuin worden voor Google’s innovaties zoals zelfrijdende auto’s. Gebouwen worden zo gemaakt dat ze heel eenvoudig aan te passen zijn voor ander gebruik. Zelfs het klimaat wil Google sturen door toepassing van luifels en schermen waardoor mensen veel vaker buiten kunnen zijn zonder dat ze het koud of te warm hebben. Google hoopt dat Quayside de blauwdruk wordt voor de stedelijke buitenwijk van de 21e eeuw.

NEOM

De techbedrijven zijn niet alleen. De superrijken maken aan de lopende band plannen voor nieuwe steden, precies zoals in het in de jaren 90 populaire computerspel SimCity.  Saoedi-Arabië openbaarde vorige maand een idee om een stad te bouwen die 33 keer groter wordt dan New York. Deze nieuwe stad genaamd NEOM moet ook vernieuwend, duurzaam en technologisch vooruitstrevend worden. De Saoedi’s hebben niet de groeiende wereldbevolking als drijfveer, maar de gevreesde dalende olieverkoop. NEOM moet voor een sterkere economische fundering zorgen. Saoedi-Arabië trekt 500 miljard dollar uit voor het idee.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: