Wereldprimeur: Eerste geprinte fietsbrug ter wereld open

Bron: nos.nl

Eerste geprinte fietsbrug ter wereld open

De acht meter lange brug is onderdeel van de nieuwe randweg bij Gemert en verbindt de N605 met de N272. “De brug is niet heel groot, maar is wel helemaal uit een printer komen rollen. Dat maakt hem uniek”, zegt Theo Salet van de Technische Universiteit Eindhoven, die de brug de afgelopen drie maanden samen met BAM Infra bouwde.

De brug bestaat uit zo’n 800 geprinte laagjes en is op locatie in elkaar gezet. In de toekomst kunnen die stappen wellicht samenvallen tijdens het productieproces, zegt Nuijten. “Dit is de eerste brug die op deze manier gemaakt is. We willen daarom vooral dat de brug constructief goed is en dat hij veilig is.”

Klik op de afbeelding om de video te zien.

3D-printen is belangrijk voor de toekomst en het milieu. Er is namelijk minder materiaal voor nodig en er wordt minder weggegooid. Het is vaak ook goedkoper en sneller dan de traditionele manier van bouwen en er hoeven minder voorbereidingen getroffen te worden.

Maar bouwers hoeven niet bang te zijn dat zij zonder werk komen te zitten, zegt Salet. “Het storten van het beton is met deze methode niet meer nodig, maar straks zijn er weer mensen nodig om de robots te bouwen en te onderhouden. Het werk zal daardoor veranderen.”

Huizen

De Technische Universiteit Eindhoven heeft naast deze fietsbrug al meerdere proeven gedaan met geprint beton. Binnenkort starten zij met het printen van huizen in Eindhoven. De wens is ook om grotere bruggen, viaducten en andere betonnen bouwwerken te maken met een printer.

Voor de toekomst voorziet Nuijten dat de 3D-betonprinter naar de bouwlocaties verhuist en gewenste producten op locatie maakt. Nederland is, na China en de Verenigde Staten, het derde land ter wereld dat experimenteert met geprint beton.

Gaaf om te zien hoe we innovatie in Nederland succesvol laten gebeuren!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: