We hebben het allemaal meegekregen de afgelopen weken: de aanhoudende hitte in Zuid-Europa die watertekorten, bosbranden en mislukte oogsten tot gevolg heeft. Inwoners van grote steden in Zuid-Europa wordt geadviseerd zo min mogelijk buiten te komen. Op welke manier kunnen we steden inrichten dat deze klimaatbestendig worden?

In Nederland hebben we niet te maken met extreme temperaturen boven de 40 graden. Wel met het feit dat een groot deel van Nederlandse bevolking, namelijk 40%, in de 36 grootste steden woont. Dit aandeel neemt dagelijks toe. Door de klimaatveranderingen zullen de Nederlandse steden te maken krijgen met wateroverlast, toenemende hitte en extreme regenval. Daarom moet ook Nederland zijn steden klimaatbestendig maken.

Gelukkig zijn er al diverse initiatieven:

  • De aanleg van groene daken. Dit geeft een groener aanzien, ze vormen een buffer bij regenafvoer en zorgen voor een langere levensduur van een dak. Maar als groene daken niet zijn uitgevoerd met een ‘geknepen afvoer’ zijn deze weinig effectief, volgens het rapport ‘Climate Proof Cities’.
  • Het aanleggen van meer groenvoorzieningen, zoals het planten van loofbomen, leidt tot beter thermisch comfort en vermindert overlast door extreme regenval. Vaak worden er extra groenvoorzieningen aangelegd voor fijnstofvermindering. Het is hierbij van belang om rekening te houden met de locatie van het groen en de luchtcirculatie, omdat anders de fijnstof niet goed weg kan en de luchtkwaliteit achteruit gaat.
  • Het aanleggen van waterbuffers en opslagbassins om tijdens hevige regenval het rioolstelsel te ontlasten. De riolen kunnen forse hoeveelheden water in korte tijd niet verwerken en dat leidt tot overlast en gezondheidsrisico’s. Grootschalige wateropslag in de bodem biedt een oplossing, zoals de bufferbakken bij Anna’s Hoeve in Hilversum.

Door de klimaatveranderingen nemen ook de risico’s voor de volksgezondheid toe. Bijvoorbeeld de toename van fijnstof kan schadelijke effecten op de gezondheid hebben. In Nederland leven jaarlijks honderden mensen enkele dagen tot maanden korter door kortdurende blootstelling aan hoge concentraties fijn stof. Het rijk, provincies en gemeenten zetten zich in om de fijnstofproblematiek aan te pakken. Maar toch worstelt Nederland nog met de fijnstofvermindering rondom drukke wegen en in steden.

Maar stel dat er een groenvoorziening zou zijn die op “drie vierkante meter”! enorme emissiebeperkende potentie heeft. En dat diezelfde groenvoorziening de lucht koelt en aanzienlijk verbetert door schadelijke stoffen, zoals fijnstof, te absorberen. Dat zou toch de oplossing zijn voor elk stedelijk gebied? Het mooie is dat deze groenvoorziening ook daadwerkelijk bestaat!

’s Werelds eerste efficiënte groene oplossing voor het verbeteren van de lucht die wij dagelijks inademen: de CityTree!

De CityTree heeft een verticale muur, bestaande uit diverse mossoorten die vervuilde lucht kunnen filteren. De koppeling met Internet of Things (IoT) zorgt voor efficiëntie in de zuivering en maakt monitoring mogelijk. Op deze manier worden schadelijke stoffen, zoals fijnstof, uit de lucht gefilterd om een gezondere leefomgeving te creëren.

Hierdoor is de CityTree een innovatieve, duurzame groenvoorziening met een scala aan voordelen die bijdragen aan het klimaatbestendig maken van steden.

De CityTree:

  • is ’s werelds eerste efficiënte groene oplossing voor het verbeteren van de luchtkwaliteit door schadelijke stoffen uit de lucht te filteren.
  • koelt de lucht in de omgeving door verdamping van het (hemel)water dat gebruikt wordt om het zelfvoorzienende plantenfilter te bewateren.
  • heeft geluidsreducerende eigenschappen om overlast in stedelijke gebieden te verminderen.
  • bestaat uit meer dan 1.600 plantjes! Door deze ruimtebesparende oplossing neemt de biodiversiteit in stedelijke gebieden enorm toe.
  • is een groenvoorziening met een hoog rendement op een relatief klein oppervlakte en heeft weinig onderhoud nodig.

1 (3)

Heb je interesse in de CityTree of wil je er meer over weten? Neem dan contact met ons op via innovatie@mourik.com

Wij helpen je graag verder! Het is namelijk onze missie om een duurzame leefomgeving te realiseren, zodat ook onze kinderen en kleinkinderen nog optimaal van onze planeet kunnen genieten.

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s