Data Value Adders – het zesde innovatiecluster

Wat kan data allemaal voor ons gaan betekenen? Wij denken dat het van enorme waarde is voor onze organisatie en de markten waarin wij actief zijn. Het is eigenlijk raar wanneer je deze veronderstelling als organisatie niet hebt als je ziet wat er allemaal gebeurt, wat er allemaal ontwikkeld wordt en wat er allemaal gaat komen! De toegevoegde waarde van data raakt namelijk allerlei bedrijfsprocessen en innovaties. Wel willen we meteen even benadrukken dat slimme technologie altijd een hulpmiddel moet blijven en nooit het doel moet zijn.

Laten we even concreter worden. Wat kan er nu al en waar gaat het heen in deze digitale wereld? Er kan een heleboel. Voorbeelden in overvloed:

Industry 4.0: een industrie waar processen volledig geautomatiseerd zijn. Waar machines zelf aangeven onderhoud nodig te hebben en waar productie exact is afgestemd op de actuele behoefte van de eindgebruiker. Dit toekomstbeeld is onlosmakelijk verbonden met data.

De Smart City: steden en woningen worden steeds slimmer. Denk aan dynamische verkeersregelingen, automatische afvalverwerking, slimme meters. Maar wat doet dit met de privacy van inwoners? Kijktip: Slimme steden van VPRO Tegenlicht.

Ook de datacomponent binnen Mourik groeit gestaag. Herinneren jullie bijvoorbeeld nog het blog van Jeroen over het toepassen van het Bouw Informatie Model?

Denk ook nog eens aan de Internet of Things en LoRa pilotprojecten waar inzichten worden opgedaan. Met sensoren op ons materieel zorgen we ervoor dat materieel zichzelf boekt op de projecten. Dit zorgt voor een enorme verbetering op administratief gebied.

Kijk nog eens naar Hydra. Deze nieuwe oplossing zorgt niet alleen voor snellere en veiligere bundelreiniging. Met de data die gegenereerd wordt kunnen we ook inzichten verstrekken over de condities van de warmtewisselaar en de vervuiling. Zo kunnen we optimaal adviseren over hoe de energie-efficiency van dit soort assets omhoog kan. Dan zijn we, door dataverwerking, bezig om het energieverbruik bij onze opdrachtgevers te verbeteren!

Het clusterteam met Jan, Maarten en Sen heeft de tanden gezet in dit brede onderwerp. Zij schetsen het beeld waar wij als organisatie in de toekomst naar toe moeten groeien op het gebied van informatie en data.

Clusterkoningen 2

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: