Interessant rapport: de disruptieve kracht van low-carbon technologie

Toekomstvoorspellingen zitten er per definitie naast. Bill Gates zei een keer: “We always overestimate the change that will occur in the next two years and underestimate the change that will occur in the next ten.”

Hetzelfde zie je bij de voorspellingen over hernieuwbare energie. De meeste modellen hebben de afgelopen jaren de groei van renewables consequent onderschat.

Een pas gepubliceerd rapport van het Grantham Institute aan het Imperial College London en het Carbon tracker initiative probeert de evolutie van onze energiemix beter inzichtelijk te maken. Hun methode is verrassend anders, maar wel simpel en transparant. Zo blijkt dat de inzet van solar al tientallen jaren exponentieel is gegroeid. Toch projecteren de modellen van onder andere de grote oliemaatschappijen de toekomstige groei nog steeds lineair.

Door met deze andere bril naar de meest recente data te kijken komen de auteurs tot verrassende maar overtuigende conclusies:

  • Solar PV kan met de huidige evolutie tegen 2040 bijna 1/4 van de wereldwijde energieproductie dekken. Tegen 2050 kan dit bijna 1/3 zijn. Dit in contrast met bijvoorbeeld ExxonMobil, dat alle hernieuwbare energie samen op 11% inschat tegen 2040.
  • Als je de huidige groei van elektrische voertuigen vergelijkt met de modellen maken ze allemaal een onderschatting. Zet je deze trend voort dan maken EV’s 35% van het wegtransport uit in 2035. Volgens het meest recente rapport van BP zou dit 6% zijn. Als je deze projectie volgt, zal al in 2025 de vraag naar olie dalen met 2 miljoen Barrels/day. Dit betekent een overschot dat gelijk staat met dat in 2014, toen de olie-industrie grondig door elkaar geschud werd.

 

2017-02-10-11_33_01-expect-the-unexpected_cti_imperial-pdf

 

De waarheid ligt vast in het midden, en zeker zullen we het natuurlijk pas weten als de tijd daar is. Toch is het verbazend hoe ver deze cijfers uit elkaar liggen. Leuk is dat je de verschillende modellen op deze pagina zelf naast elkaar kan leggen en zo je eigen toekomstvoorspelling kan maken. Wie zal het dichtst bij de waarheid zitten?

 

 

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: