‘MElt antivries-asfalt’ genomineerd voor de InfraTech Innovatieprijs 2017 in de categorie ‘project innovatie’, wij zijn trots!

Samen met de Provincie Zuid-Holland zijn wij met ons ‘MElt antivries-asfalt’ genomineerd voor de InfraTech Innovatieprijs 2017 in de categorie ‘project innovatie’. Hier zijn wij natuurlijk heel trots op!

Stem nu op de publieksprijs! en help ons winnen! Dank je wel!

Waarom inzending in de categorie project?

MElt is een asfaltdeklaag waar een additief aan toegevoegd is waardoor bevriezing van het asfalt tot minus 5 graden Celsius voorkomen wordt. Het is dan ook niet nodig om zout te strooien tot minus 5 graden Celsius. Het MElt asfalt laat in circa 10 jaar chlorides/zouten los waardoor het wegdek niet glad wordt en sneeuw niet kan aanvriezen. Mourik was bezig met de ontwikkeling van dit innovatieve asfalt, toen de provincie Zuid-Holland een innovatieve Best Value aanbesteding op de markt bracht: de fietsbrug De Snelbinder in Naaldwijk. In juni 2015 heeft Mourik de fietsbrug van innovatief en duurzaam asfalt voorzien. Dit asfalt is in tegenstelling tot traditioneel asfalt, duurzamer, veiliger voor de fietser en goedkoper in realisatie en onderhoud.

Voor welk maatschappelijk en/of praktisch probleem de innovatie oplossing biedt?

De provincie Zuid-Holland en Mourik helpen mee aan de klimaatdoelstelling om in 2050 CO2-neutraal te zijn. Mourik heeft dat vertaald in haar beleidsdoelstellingen. Het resultaat daarvan is dat innovatie een continue criterium is bij haar bedrijfsvoering. Vanuit die gedachtegang is een duurzaam asfalt mengsel ontwikkeld, waarbij in winterse omstandigheden vrijwel niet meer (87% minder) gestrooid hoeft te worden en het veiligheidsniveau voor de gebruiker gehandhaafd blijft. MElt-asfalt betekent veilig verkeer, minder hinder, minder kosten en minder CO2 in winterse omstandigheden. Voor De Snelbinder betekent dat een reductie van 18% van de CO2 uitstoot. Daarnaast geldt dat voor bruggen normaal gesproken eerder gestrooid dient te worden omdat bruggen sneller de omgevingstemperatuur aannemen en bevriezen. Door de MElt toepassing is dit niet meer aan de orde.

Samenwerking

Mourik heeft het MElt-asfalt samen met Cargill en het Asfalt Kennis Centrum ontwikkeld. De provincie Zuid-Holland heeft met een innovatie aanbesteding voor de fietsbrug De Snelbinder in Naaldwijk het mogelijk gemaakt om het MElt-asfalt aan te brengen op een fietsbrug.

Slim Verbinden

Het toepassen van MElt-asfalt verbindt duurzaamheid met veiligheid. Het draagt bij aan de CO2 doelstellingen van de overheid en aan veiligheid voor de gebruikers/fietsers. Door de innovatieve vraag van de Provincie slim te verbinden met de innovatiekracht van Mourik, is er een brug gerealiseerd die vernieuwend, veilig en duurzaam is!

Wil je ook onze video zien klik dan hier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: